MUTIARA KATA

Tuesday, August 2, 2011

Rehlah di Bagan Lalang bersama Adik2 Tuisyen Rakyat :)

Salam Ramadhan kareem kepada sahabat2 blogger saya, semoga Ramadhan kali ini memberi Rahmat dan Hidayah dari Allah kepada kita semua. Di malam yang mulia ini, ingin saya menunaikan janji saya kepada anda untuk menceritakan aktiviti saya di Bagan lalang bersama adik2 Tuisyen Rakyat Dun Bangi bersama orang2 kuat di sebalik tabir program ini. Saya dijemput untuk menjadi fasilitator untuk program ini. Alhamdulillah saya dapat menunaikannya :).


Peserta yang terlibat adalah pelajar tingkatan 5 dari pelbagai sekolah, seramai 80 0rang peserta, dalam banyak2 program yang saya sertai, program ini mendapat sambutan yang baik daripada pelajar lelaki, mungkin disebabkan faktor tempat kerana program kami di tepi pantai :). Program ini dirasmikan oleh ADUN Bangi YB Dr. Syafie.


Antara Aktiviti yang dilakukan selama satu hari adalah dimulakan dengan Solat Dhuha. Solat Dhuha dilakukan di tepi pantai yang di imamkan oleh suami kak Kinah, melakukan LDK ( haluan peserta selepas tamat tingkatan 5) dan yang terakhir melihat cara peserta berkomunikasi dengan masyarakat ( peserta perlu berjumpa dengan masyarakat sekitar pantai dan di bimbing oleh fasilitator mengikut kumpulan).


Alhamdulillah, program berjalan dengan lancar, peserta pulang pada jam 3 petang dengan menaiki bas. Program yang sangat seronok, semoga peserta2 dapat mengambil apa yang mereka pelajari sepanjang mereke mengikuti aktiviti di pantai mahupun di tempat Tuisyen Rakyat tersebut. Wassalam.. (^_^)

0 comments: