MUTIARA KATA

Friday, May 22, 2009

LAWATAN SEHARI KE PERSATUAN DYSLEXIA DI AMPANG HILIR (21/5/2009)Alhamdulillah Allah telah permudahkan perjalanan kami ke persatuan tersebut sehingga kami selesai lawatan tersebut. Terima kasih kepada Pn. Sariah Amirin(Presiden,Persatuan Dyslexia Federal Territory) dan cikgu2 di sana kerana memberi kerjasama dan memberi maklumat kepada kami. Kami rasa bangga dan kagum kerana cikgu2 di sana sabar dalam mendidik anak2 Dyslexia. Emmm..mgkn ada yg tertanya2 ape itu Dyslexia. Dyslexia is a “Hidden” disability. Mereka bukan seorang yang cacat fizikal atau kecacatan otak. Mereka adalah seorang yang normal dan mempunyai tahap pemikiran yang normal. Mereka juga bukan seorang yang bodoh. Mereka juga pergi ke sekolah seperti pelajar lain. Ramai yang menganggap seseorang yang menghadapi Dyslexia adalah seorang yang bodoh, itu adalah tanggapan yang salah. Pelajar2 Dyslexia mempunyai masalah membaca, menulis dan bahasa seperti mereka tidak boleh membaca papan tanda jalan, apabila mereka mengeja kadang2 mereka akn terbalikkan ejaan seperti puan --> puna, besar --> bersa . Selain itu, mereka juga mempunyai self-confidence yang rendah kerana mengetahui kekurangn mereka. Di persatuan tersebut telah menyediakan 4 kelas mengikut tahap iaitu‘BEGINNER’,’EARLY’,‘INTERMEDIATE’,and‘ADVANCED’. Setiap kelas hanya memperuntukkan 5 orang pelajar. Mereka mengambil masa 3 bulan untuk belajar di sana sebelum dihantar kembali ke sekolah biasa. Tetapi mereka akan diberi ujian bagi mengenalpasti tahap masing2. Selain pembelajaran di dalam kelas, mereka juga membuat aktiviti luar seperti menunggang kuda dan lawatan.
Dari pemerhatian saya, cikgu2 di sana menggunakan pendekatan memahami dan mengenalpasti masalah pelajar. Selain itu juga, cikgu menggunakan rancangan pembelajaran berbeza daripada sekolah kerana pelajar akan merasa bosan dan memikirkan sekolah dan di sini hanya sama sahaja. Ini adalah satu pengajaran yang efektif kerana dapat membantu pelajar belajar dengan lebih cepat dan mahir. Ini kerana setiap kelas hanya mempunyai 5 orang pelajar sahaja. Tapi sayangnya guru dalam pendidikan khas adalah terhad menyebabkan ibubapa yang ingin menghantar anak mereka di sana terpaksa menunggu sebagai ‘Waiting List’. Diharapkan bakal guru2 dapat mendalami ilmu dalam pendidikan khas bagi menolong pelajar yang bermasalah. Bkn sahaja menolong pelajar Dyslexia tetapi pelajar lain juga seperti Autism, ADHD, Down Sindrom, Slow Learner dan sebagai. Mgkn ada sesetengah daripada kita tidak mengetahui bahawa Dyslexia juga boleh mencapai kejayaan yang membanggakan. Antaranya adalah dari negara Barat seperti Albert Einstein(pakar Fizik),Tom Cruise(pelakon). Setiap kekurangan yang kita ada mesti ada kelebihannya. 'من جد وجد'
Semoga badan2 NGO berjaya dalam membantu anak-anak bermasalah supaya mereka dapat mempelajari apa yang dipelajari oleh pelajar lain. GOOD LUCK!!Terima kasih tak terhingga kepada pn. Sariah, guru2 serta pelajar2 yang cute kerana menerima kedatangan kami di sana. Lawatan kami ini di bawah subjek “Understanding Students with Special Educational Needs”.

2 comments:

siti said...

cmne bleh ade gambar kite...glamornye..hehe..

didikilmu said...

skali skala glamour:)